Consument – lifetri uitvaart natura – vragen crematie

Uw crematie

Veelgestelde vragen over de wensen en kosten van uw crematie.

Kosten

Een crematie kost gemiddeld tussen 4 en 7 duizend euro. Het kan meer of minder kosten op basis van de locatie en wensen. De kosten van een crematie verschillen namelijk per regio. 

Begraven is normaal gesproken duurder dan cremeren. Dat komt door de kosten van het graf. Toch kan een begraafplaats op sommige plekken goedkoper zijn dan het crematorium in de buurt. 

Veelgestelde vragen

Vragen over uw uitvaartverzekering? Kijk eerst even bij de veelgestelde vragen. Waarschijnlijk staat het antwoord op uw vraag er al tussen.

Regelen

Bij een crematie wordt het lichaam van een overledene verbrand. Dit gebeurt meestal in een kist. Nabestaanden nemen definitief afscheid in het crematorium en ontvangen later het as van de overledene wat ze kunnen bewaren of uitstrooien.

Voorafgaand aan de crematie vindt vaak een kerkdienst of rouwdienst plaats. Er wordt dan door familieleden en vrienden afscheid genomen van de overledene. Daarna wordt de kist in de oven geplaatst. Na de crematie is het wettelijk verplicht de as 30 dagen in het crematorium te laten bewaren. Vervolgens kiezen nabestaanden ervoor om de as uit te strooien of bij te zetten in een columbarium of thuis.

Een crematie moet binnen 6 werkdagen na het overlijden plaatsvinden. In die korte tijd moet er veel geregeld worden. Een uitvaartverzorger kan veel zorgen uit handen nemen maar u kunt zelf ook veel zaken regelen.

Man met spijkerblouse visual

Asbestemming

Ook na een crematie is een gedenkplek op de begraafplaats mogelijk. Bijvoorbeeld in een urnenmuur of urnengraf met een steen of inscriptie. Een urn kan ook in een bestaand graf bijgezet worden. Voor deze grafrechten rekent de gemeente kosten.

Volgens de wet mag as een maand na de crematie vrijgegeven worden aan nabestaanden. Het is afhankelijk van de voorwaarden hoe lang het crematorium de as bewaard. Nabestaanden mogen zelf bepalen wat ze daarna met de as doen.

Vrouw van middelbare leeftijd visual
HR-team

Vragen? We helpen u graag

Lifetri
Bisonspoor 3002-D301
3605 LT Maarssen
Postbus 542
3800 AM Amersfoort
Tel: 085 – 020 89 08 (ma-vr: 09.00-17.00)

Nog veel handiger: stuur uw vraag via het contactformulier. Dan kunnen we u snel helpen met het juiste antwoord. Ook bij meer ingewikkelde vragen.