Uw begrafenis

Veelgestelde vragen over de  wensen en kosten van uw begrafenis.

Graf

In een algemeen graf worden meerdere personen die verder geen band met elkaar hebben samen begraven. De gemeente bepaalt wie er in het graf komen te liggen. Vaak wordt een algemeen graf na 10 jaar weer geruimd, dus verlenging is helaas niet mogelijk.

In tegenstelling tot een algemeen graf hebben nabestaanden bij een eigen graf zelf zeggenschap over wie erin wordt begraven. Dat kunnen één of meerdere personen zijn in een enkel of dubbel graf. Hiervoor betalen nabestaanden grafrechten voor een bepaald aantal jaren.

U kunt met een uitvaartverzekering van Lifetri altijd zelf kiezen waar u begraven wilt worden. Het bedrag waarvoor u verzekerd bent is gebaseerd op prijzen in uw regio, maar kan ook in een andere regio gebruikt worden. Controleer wel of het bedrag dan hoog genoeg is.

Veel gestelde vragen over polis, premie en voorwaarden

Vragen over de polis, premie of voorwaarden van uw uitvaartverzekering? Kijk eerst even bij de veel gestelde vragen. Waarschijnlijk staat het antwoord op uw vraag er al tussen.

Kosten

De kosten van een begrafenis verschillen sterk. Vaak wordt een gemiddelde genoemd van tussen de 6.000 en 8.000 euro. Het kan meer of minder kosten op basis van de locatie en wensen. De kosten van een begrafenis verschillen namelijk per regio. Bij Lifetri kunt u de begrafeniskosten makkelijk en snel berekenen.

Begraven is normaal gesproken duurder dan cremeren. Dat komt door de kosten van het graf. Toch kan een begraafplaats op sommige plekken goedkoper zijn dan het crematorium in de buurt. Bij Lifetri berekent u dit makkelijk en snel online.

Regelen

Een begrafenis is het ritueel waarbij een overledene onder de grond wordt begraven. Dit gebeurt meestal in een kist. Nabestaanden nemen definitief afscheid bij het graf en maken er later een gedenkplek van waar ze af en toe terug kunnen komen.

Er bestaan veel verschillende rituelen voor een begrafenis. Vaak vindt er voorafgaand aan de begrafenis een kerkdienst of rouwdienst plaats. Er wordt dan door familieleden en vrienden afscheid genomen van de overledene. Na het afscheid wordt de kist door een rouwstoet naar de begraafplaats gebracht. Meestal volgt daar nog een korte toespraak voordat de kist daadwerkelijk in het graf neer wordt gelaten. Mensen nemen daarna voor de laatste keer afscheid van de overledene waarna ze op een andere locatie de nabestaanden condoleren. Ook wordt daar gezamenlijk nog wat gegeten en gedronken.

Een begrafenis moet binnen 6 werkdagen na het overlijden plaatsvinden. In die korte tijd moet er veel geregeld worden. Een begrafenisondernemer kan veel zorgen uit handen nemen maar u kunt zelf ook veel zaken regelen.

Vrouw middelbare leeftijd
Fleur & Arno

Vragen? We helpen u graag

Lifetri
Bisonspoor 3002-D301
3605 LT Maarssen
Postbus 542
3800 AM Amersfoort
Tel: 085 – 020 89 08 (ma-vr: 09.00-17.00)

Nog veel handiger: stuur uw vraag via het contactformulier. Dan kunnen we u snel helpen met het juiste antwoord. Ook bij meer ingewikkelde vragen.